Göran Sander blir stor grabb idag

Idag den 19/5 fyller Göran Sander 50 år. Ett fyrfaldigt leve kommer från alla i Solvikingarna. Här följer en mycket intressant intervju med Göran, som är en av klubbens mest meriterade löpare:

Vem är löparen Göran Sander?
Uppvuxen i Göteborg utan något särskilt stort sportintresse. Istället lockade annat som indiemusik, resor, skidåkning mm. Nu, snart 50, bor jag i Mölndal med fru och två idrottande barn på 14 och 16 år. Jobbar på transport- och logistikföretaget Schenker där jag är controller för företagets Europaregion. Jobbet är stillasittande och ger behov av en hobby med rörelse och det är där löpningen passar så bra.
Jag började med löpning 1994 när någon kom på den goda idén att springa Lidingöloppet. 3 mil var vansinnigt långt men nästa år blev det ändå Stockholm marathon. Kom i mål på 3.26 men var inte övertygad om att detta var min grej. Trots det blev det fler maror och Göteborgsvarv; tanken att komma under maran på 3 timmar och halvmaran på 1.20 lockade. Jag tänkte att det var så seriöst det fick bli, men inte mer.
Vi bodde i Stockholm då och i början av 2001 gick jag med i FK Studenterna. Detta blev början på mer strukturerad träning, tex med intervaller inomhus. Under detta år lyckades jag också komma under båda mina drömgränser: 2.57 och 1.19. Nu var jag fast på riktigt. Efter en lång föräldraledighet 2002 med babyjogger och mer klubbträning så rök nästa drömgräns av bara farten: 1.14.55 på Varvet! Jag kom till den ganska självklara insikten att det behövdes fler mil för att bli bättre. Tiden var dock begränsad och med detta föddes idén med löppendling.
2004 flyttade vi tillbaka till Göteborg. Vilken klubb skulle jag välja? Fanns det inte en orange sektliknande rörelse som höll till i Skatås? Lite extremt kanske men jag testade och föll för den trevliga och välkomnande stämningen. Jag fick möjlighet att upptäcka nya trevliga tävlingar som Vårtävlingarna och Göteborg marathon, som jag vann det året. Jag hade ypperliga förutsättningar för löppendling mellan Mölndal och Lilla Bommen via Änggårdsbergen. Detta var helt enkelt för bra för att låta bli. 2005 rasslade det till igen och det blev 2.36 i Frankfurt marathon. Sub 2.30 som mål?
Att komma under 2.30 var inte enkelt. Det krävdes ytterligare åtta maror, varav två st på 2.32, innan jag lyckades mala mig in på 2.29.38 i Frankfurt 2010. Det är mycket som måste stämma, det vet alla som haft något tidsmål. Efter detta var jag otroligt nöjd; så nöjd att jag tog en paus från marathon som varar ännu. De senaste åren har jag varierat sträckorna mer och sprungit allt mellan 800m och halvmara och varit med på fler veterantävlingar. Varvet är ett stående inslag och jag har varit med alla gånger sedan 1995. Löpning är för mig frihet, jag njuter oftast av träningspassen och jag gillar att det är så enkelt att komma iväg oavsett om man är hemma eller på resa. Det är socialt också; även om jag mest tränar på egen hand av praktiska skäl så är löpning ett intresse som förenar. 
Hur tränar du?
Grundupplägget är att jag löppendlar till jobbet de flesta dagarna. Jag försöker lägga in snabbdistans, backe, intervaller och annat som höjer pulsen. Under vintern brukar jag även träna inomhus på bana för att få variation och att hålla uppe snabbheten. Försöker även få till bålstyrkeövningar med egen kroppsvikt och rörlighetsträning.
Hur var 2016?
2016 var det första året då jag haft några egentliga skadeproblem. Under vintern/våren drogs jag med en seg baksida som enligt Dr. Google var ischiassymptom. Tror en orsak till detta var för ensidig träning då det mest blev distans det året. Under sommaren kom jag tillbaka men drabbades senare av en muskelbristning och fick göra mitt första besök hos en naprapat. 
Ambitioner 2017?
Skadeperioden blev en motivationshöjare och målet är att komma tillbaka till samma nivå som året innan. Årets första tävling, 3000m inomhus började riktigt bra på 9.19. Eftersom jag kallade förra årets varv för ett mellanvarv är ambitionen att komma tillbaka på rätt sida om 1.15 igen. Det stora målet är dock Veteran-EM i Århus. Troligtvis blir det 5000m och halvmara där.
Hur många veteran-SM-medaljer har du och på vilka distanser? Kan du valörerna också?
14 st SM-medaljer (11 guld, 3 silver) på sträckor från 800m till halvmara. 2015 var det bästa året med 5 guld och 1 silver. Jag har också ett VM-brons på halvmara från 2014.

Har du några favoritpass som du kan dela med dig av till kompisarna i Solvikingarna?
Kanske då kortintervaller på bana. 10x200m i hög fart med längre paus, eller 20x200m med 200m joggvila. Jag tycker det är givande att jobba från två håll; dels höja sin grundsnabbhet på kortare sträckor, dels jobba med uthålligheten. När jag satsade på marathon så tänkte jag utifrån en årscykel; först två veckors totalvila i okt-nov, sedan en period med mycket distans för uppbyggnad. Under vintern körde jag intervaller inomhus med målet att hitta en bra nivå på 3000m (då<9 min). Då visste jag att jag hade en bra grund för att springa snabbt även på längre sträckor.

"Thomas Andersson, född samma dag som Göran, fast 7 år tidigare"


Kategori: Artikel Inlagd 2017-05-19 08:23 av Henrik Hammarlund Uppdaterad 2017-05-26

Filtrera bland nyheterna

Kategori:
Skribent:
Månad:
År:
Ord i texten:
Välj sida: