Banlöpning på måndagar och tisdagar i sommar

Även denna sommar försöker vi få fart på benen med lite träning på bana! I är kommer både måndags- och tisdagspassen förläggas till Slottsskogsvallen varannan vecka (jämna veckor).

Vi återupprepar förra sommarens uppskattade banträning med start måndag 28:e och tisdag 29:e maj. Passen hålls på Slottsskogsvallen varannan vecka. De andra veckorna är vi i Skatås som vanligt. Det är alltså måndag och tisdag jämna veckor vi springer på bana.

En av veckorna (vecka 24) då vi planerade vara på vallen håller man på med reparationer. Vi kommer då eventuellt att vara på Äbyvallen eller annan bana. Vi informerar särskilt om detta. 

Träningarna börjar som vanligt kl 18.00. För att ine störa elitträningen som pågår samtidigt ,kommer vi att värma upp utanför arenan och kliva in på den närmare halv sju. 

De första veckorna kommer omkädningsrummen att vara öppna fram till 20.30, men längre fram kommer det sannolikt att bli sommartider då de stänger redan kl 19.00. Då blir det till att duscha och byta om hemma. Du som vill nyttja omkädningsrummen gör det på egen bekostnad. Inträdet till banorna kostar inget för oss direkt, utan vi nyttjar den tid förbundet bokat för klubbarnas träning. Klubben får sedan betala en slant i efterhand. 

Kom nu och testa banlöpning i sommar och bli en snabbare och uthålligare löpare även på långa distanser!.Hurdå kanske du undrar.

Visst tränar man energisystemen med och utan syre en hel del även vid snabbare banträning. Hur mycket beror på passens utformning. Något som man tränar desto mer är det neuromuskulära, dvs samspelet mellan nerver och muskler. Det är särskilt två aspekter som man tränar bra på bana och om man springer snabbt. Det ena är utökningen av andelen muskelfibrer som är vana att kopplas på av hjärnan och arbeta (rekryteras), Det följer av att för att springa fort behöver man vara stark, och stark blir man när många muskelfibrer jobbar (rekryteras) samtidigt..Den andra aspekten rör rekryteringshastigheten, dvs hur lång tid det tar att dra samman en muskel från det att nervsignalen från hjärnan nått fram. Eftersom man vill kombinera en kort marktid med foten med en så stor kraftutveckling som möjligt under denna korta tid, gäller det att kunna dra samman muskeln snabbt. Detta tränar man också genom att springa snabbt på hårt underlag.

Hur hänger detta ihop med uthålighet då? Jo när man blir trött på längre distanser blir det lättare att koppla på nya fräscha muskelfibrer. Det effektivare steget man får av kortare marktid kan också bidra till en bättre löpekonomi, dvs man blir bränslesnålare. Ja ofta tvingas man generellt springa effektivare när det går fort och den löprörelsen kan man ta med sig även i mer normala tävlingsfarter för långdistanslöpning.  

Så kom nu och öka din muskelfiberpool och lär dig dra samman musklerna snabbare så fixar du även Lidingöloppet och höstmaran bättre! 


Kategori: Artikel Inlagd 2018-05-20 22:01 av Anders Bogelius Uppdaterad 2018-06-18

Filtrera bland nyheterna

Kategori:
Skribent:
Månad:
År:
Ord i texten:
Välj sida: