Veckans Solviking (V30-2018) Emma Nilsson

Att genomföra sin första Ironmantävling, det räcker gott och väl för att bli uppmärksammad som Veckans Solviking

Men Ironman i Hamburg var en triathlontävling med mycket förhinder. Först var vattnet i floden Alster där den 3,8 km simningen skulle genomföras  för varmt, så att våtdräkt inte skulle tillåtas. Något som de flesta triathleter ogillar, då flytkraften försämras och simningen blir jobbigare, vilket framför allt märks på den långa Ironmansimningen. Men en annan fara lurade under ytan i Alster, nämligen blågröna alger. Värmen utlöste en algblomning av giftiga alger och myndigheterna förbjöd bad i floden och därmed simmomentet i Ironman.

Arrangören ersatte då den 3,8 km långa simningen med 6 km löpning. Så för Emma och alla andra triathleterna fick packa ner sina badkläder och i stället plocka fram sitt andra par löparskor och inleda sin Irenman med en löpning på 6 km innan det var dags att cykla 180 km.  Bytet löpning till cykel är ju inget triatleter tränar på särskilt ofta. Det finns ju tävlingsformen duathlon, med just löpning-cykel-löpning men den är inte så vanlig.

Emma genomförde ändå sin Ironman på 10:56:04, vilket är den snabbaste Ironmantiden av en kvinnlig Solvikingmedlem, vad jag kan se i statistiken. Den tidigare tiden var precis över 12 timmar. I och för sig gjorde den uteblivna siimningen att Emma fick en halvtimmes fördel. Men prestationen är ändå strålande.

Sträcktidern var Löp 32:04 Cykel 5:36:17 Löp 4:35:47.  Att cykla 18mil på under 6 timmar är att ha samma hastighet som en moped gör med ett litet hack i kolven.

Emma har varit medlem i Solvikingarna sen i februari.

Bilden på Emma med sin medalj har jag lånat på hennes Facebooksida


Kategori: Kronika Inlagd 2018-07-31 00:45 av Stefan van den Berg Uppdaterad 2018-08-06

Filtrera bland nyheterna

Kategori:
Skribent:
Månad:
År:
Ord i texten:
Välj sida: