Tips 1 Träna mer.
Mycket mer och håll dig skadefri. Träna också lite på spurter, det kan komma till nytta om du vill segra.
Tips 2 Tävla mycket.
Du blir bara riktigt bra på det du gör ofta. Springer du bara ett fåtal stora tävlingar som Göteborgsvarvet varje år så lär du aldrig vinna något. Många tävlingar ger vana och ökar också chansen att någon gång vinna.
Tips 3 Välj rätt tävling.
Du kan aldrig vinna Göteborgsvarvet men om du väljer mindre tävlingar är det färre att besegra, och motståndet är oftast mindre besvärligt. Kolla de senaste årens resultatlista för loppet, då kan du få en uppfattning vad som krävs för seger.
Tips 4 Lämna storstaden.
Det finns många bra löpare i Göteborg, så om du tar dig några mil bort, så kanske du bara behöver tampas med de lokala förmågorna. Kolla i tävlingskalendern vad det finns för lopp. Ta gärna med några klubbkompisar, men se då till att ingen som är bättre än du i din klass följer med. Passa gärna på när du besöker släkt och vänner ute i landet att då springa något lokalt lopp. Passa på under semestern också. Där det finns turister finns det också lopp att springa under säsongen.
Tips 5 Bli äldre.
Normalt sett blir man något sämre för varje år, men från 35 års ålder finns det ofta åldersklasser. Då tävlar du inte längre mot unga atleter utan mot gubbar och gummor in din egen ålder. En klassvinnare är också en vinnare. Tänk på att du kan ha tur och bli den enda i din klass, på så sätt kan alla bli segrare.
Tips 6 Välj rätt motståndare.
Finns det en startlista för tävlingen på nätet så kan du ju alltid kolla vilka som är föranmälda. Löpare som är anmälda för elitklubbar kan vara besvärliga att slå, välj då kanske någon annan tävling. Det går dock inte alltid att lita på då det alltid kan dyka upp någon som efteranmäler sig. Om möjligt försök hålla koll på vilka som springer i din klass vid starten och lägg dig i rygg på den som ligger främst, till en början med.
Tips 7 Välj rätt klass
Ibland finns både tävlingsklass och motionsklass. Man skulle tro att i tävlingsklass är motståndet svårare, men så är inte alltid fallet. Tävlingsklass kräver medlemskap i klubb som är medlem i Friidrottsförbundet, något som gör att en löpstark orienterare ibland kan finnas i motionsklassen. Motionsklassen är också sällan åldersindelad.
Tips 8 Välj rätt distans
Ofta är det så att de bästa löparna väljer den längsta distansen och de mer otränade väljer den kortare. Så även att det kanske känns dumt att åka iväg ett par mil för att bara springa 5 km så bör du kanske välja den sträckan än 10 km. Vid riktigt långa distanser är det få som springer så oftast är det fler som springer halvmaran än maraton.
Tips 9 Kolla banan innan.
Det kan faktiskt bli en spurtstrid, så när du värmer upp, passa på att jogga sista kilometern in mot mål så du vet var du skall sätta in stöten. Det skulle också kunna hända att du faktiskt skulle kunna ligga i täten från början, så det gäller att veta hur banan är markerad. Det vore ytterst förargligt om du skulle springa fel. Skulle du nu inte vinna första året du springer en tävling så har du chansen också nästa år, när du kan banan.
Tips 10 Kolla vädret.
Det är få som efteranmäler sig när det är kallt, blåsigt eller regnigt. Dessutom så är det en hel del av de föranmälda som struntar i att starta då. Det är en sådan dag det är läge att efteranmäla sig.
På bilden och bokstavligen längst till höger,syns Anders Hansson efter hans klasseger i Don Bosco mini marathon i Thailand i februari i år.
Denna artikel har tidigare varit publicerad i Solvikingen nummer 2 2012. Denna version är något omarbetad