Fredrik Bakkman krossar banrekord i Ugglemossen

Landslagsorienteraren och världsmästaren visade alla hur man flyger fram över tuvorna i Ugglemossen.

Fredrik Bakkman visade sig själva verket vara vara en mossman, och bara liksom flöt ovanpå tuvorna Ugglemossen och direkt lämnade alla medtävlare efter sig. Det är kanske ingen tillfällighet att han heter  @Flying_Fred på Twitter. Det blev givetvis han som segrade överlägset på nytt banrekord på 36:18.  Det var 1½ minut snabbare än det det tidigare banrekordet. Det krävdes en världsmästare i orientering för att krossa det tidigare banrekordet som snöskolöparen Magnus Jensen innehade sen 2012 på 37:48. Nej han sprang med orienteringsskor, men tävlade vintertid med snöskolandslaget.

Hur snabbt är då 36:18, det är 12 minuter och 6 sekunder per varv. Det handlar alltså om ett snittempo på lite över 4 minuter per kilometer. Det skulle innebära att Fredrik förmodligen sprang mossdelen på runt 6 minuter (5-minuterstempo)!  Varje varv är drygt 2,8 km fågelvägen, men man springer inte raka vägen på mosslöpningsdelen mellan norra och södra spången i Ugglemossen. Det gäller att undvika surhålen. Fågelvägen mellan dessa spänger är 1,2 km, men det mest lättlöpta spåret i mossen slingrar sig fram. I övrigt är det runt 1,4 km kuperad stiglöpning och 0,2 km spånglöpning per varv. Herrarna springer tre varv på denna bana, medan damerna nöjer sig med två.

2017 var det alltså 17 män och 3 kvinnor som begav sig till Ugglemossen nära Öjersjö för att testa denna roliga, men plågsamma tävling, som är det inofficiella klubbmästerskap i mosslöpning som Solvikingarna har anordnat i 15 år.  Till de 20 löparna så var det en  handfull funktionärer och lika många åskådare längs banan. Alla mosslöpare var kanske inte ute efter segern, men alla fick sig ett rejält träningspass. Ett träningspass som också kanske var bland  av årets roligaste.

Särskilt glädjande var det att det var flera orienterare hade hittat till denna av Solvikingarna arrangerande tävling. De sex första herrarna i mål var orienterare. Snabbaste Solviking var Mattias Karlsson.

På damsidan blev det Solvikingarnas Ingela Berrum som för första gången segrade i Moss-KM med en fart som hon inte haft på flera år. Det var med ett bett i stegen, som hon myrlöpte i år och det räckte till seger.

Länk till årets resultat. Länk till historiska tider. Länk till gammal banvideo med huvudkamera.

Fotot visar Fredrik Bakkman med det lamm han fick som segrare. Fotograf  är  Klas Östbye.


Kategori: KM Inlagd 2017-08-10 02:32 av Stefan van den Berg Uppdaterad 2017-08-14

Filtrera bland nyheterna

Kategori:
Skribent:
Månad:
År:
Ord i texten:
Välj sida: