Rekorderlig familjär mosslöpningstävling

Rekord i deltagande med 26 fullföljande löpare. Rekord i deltagande damer med 10 stycken. Tova Euren Magnusson slog sitt eget banrekord med 1½ minut. Dessutom var det så när det gäller Ugglemossen, att det var något form av rekord, när det gäller hur lite plaskig den var.

Bilden ovan visar den välfyllda södra spången vid årets start, fotograf Jonas Boman.

Sommaren 2018 har varit regnfattig och regnfattig till den grad så att till och med Ugglemossen har blivit mindre sumpig än vad den brukar vara. Den rekordstora mängden löpare som dök upp på Ugglemossens södra spång, hade på grund av torkan en aningen lättare utmaning framför sig än vanligt. Men Ugglemossen är aldrig snäll utan den bortre delen visade sig från sin vanliga sida, med sina ständigt opålitliga tuvor och grästäckta djuphålor. Årets torrsommar har också gjort att gräset på mossen har växt sig högre än normalt.

Tova Eurén Magnusson som sprungit denna tävling flera gånger, sprang  upp i ledning redan på första varvet i sina minimalistiska löparskor. Kanske det är lättare att inte sjunka ner om tårna spärras ut. Tova sprang i alla fall ohotad in på nytt banrekord med över en minut. Den nya och synnerligen svårslagna rekord tiden lyder på 27:42. Andraplatsen hamnade hos den unga finska orienteraren Sabina Aumo född 2003,  tävlandes för Hälle IF. Tredjeplatsen togs av Maja Årebäck, en ung lovande skidåkare från Boliden i Västerbotten, som iband tränar på att springa i Västerbottniska myrar. Fyran Malin Årebäck är Majas faster.

Bland herrarna segrade Anders Johansson, en Göteborgare vilken var helt okänd för Tävlingsledaren, men snabbt kunde Anders springa. Han var bara två sekunder före Hans Årebäck, far till tvåan bland damerna. Trean bland herrarna blev Jussi Aumo, och som ni säkert gissar är han far till trean bland damerna.

Moss-KM saknar prispall, men har möjligen en prispöl( i år torrlagd)  där löparna fotograferars. Årerts pris till snabbaste dam och herre, bestod i år av varsin burk hjortronsylt. Då tävlingsledningen inte hade tid att söka igenom Ugglemossen på myrens gula guld, fick det bli köpesylt.

Resultatlista

Länk till bilder & länk till ännu fler bilder.

 

 


Kategori: KM Inlagd 2018-07-26 15:12 av Stefan van den Berg Uppdaterad 2018-08-03

Filtrera bland nyheterna

Kategori:
Skribent:
Månad:
År:
Ord i texten:
Välj sida: