Imponerande resultat på DM 10000 meter

112 löpare kom till start och 95 nådde ända fram mållinjen efter 25 varv runt Slottsskogsvallen. Det var 4 heat, där löparna hade delats in efter uppgivna seedningstider för att få till så jämna heat som möjligt. Män och kvinnor sprang tillsammans i mixade heat. Läs mer om vem som vann och vad alla fick för tider.

Bilden ovan visar den stenhårda upploppstriden i Heat A, där båda löparna löpte under 30:30. Målgång på bana 4-8, varvning på bana 1-3.

Länk till sammanlagda resultat
Länk till heatuppdelade resultat.

Om det är några konstigheter med resultaten mejla kalender@solvikingarna.se

I dagens första heat, heat D, sattes det ett nytt nordiskt veteranrekord i klass K75, av Bibbi Lind från Solvikingarna med 50:50,25. Det gamla hade danskan 51.16,8 Elna Borregaard med 51:16,8. Detta var Bibbi Linds andra nordiska rekord på 4 dagar. I lördags tog hon rekordet i halvmarathon i samband med Kungsbackaloppet. Kul med heat D  vara att det var en kvinnlig segrare i form av Eleonor Hjelm från Mölndal, vilket visar på att det med mixade heat inte alltid är män som drar.

I dagens andra heat, Heat C, visade David  Vegborn med sina 36.31,06 att han nog borde ha sprungit i heat B.

I dagens näst sista heat, Heat B, så bildades det tidigt en tätklunga med 5 män. I andraklungan drog länge Frida Kristiansson, tills klubbkompisen Johanna Larsson tog över taktpinnen i den klungen.  Då dröjde det inte länge förrän Frida fick släppa och frågan om vem som skulle ta hem DM-guldet var klar. Johanna fick den briljanta tiden 35:52,67 i mål. I fjol på samma tävling hade hon 38:58,90. Snabbaste man i heat B, var Johannes Bogren Majornas IK med 34.32,42.

Dagens sista heat, heat A, var på förhand ett rent getingbo, där det fanns många mycket goda löpare, med mycket goda ambitioner. Det fanns till och med några som skulle försöka ges sig på att underskrida drömgränsen 30 minuter. Nu klarade ingen den drömgränsen, men toppbredden blev ändå lysande. Två man underskred 30:30 och till det 4 man ytterligare under 31 minuter. 5 man till underskred 32 minuter och till det 9 man under 33 minuter. I fjol krävdes det för att komma med på svenska 25-bästa listan tiden 31:35,32. Det var alltså åtta löpare som underskred  detta i denna DM-tävling. Avslutningen blev en benhård upploppsstrid där Sebastian Nilsson Mölndals AIK med 30:26,92 var benet före IF Hälles Oscar Carlsson  med 30:27,45. Trea i mål var Sebastian Nilssons storebror och klubbkamrat Alexander Nilsson med 30:39,84. Fyran och femman Arvid Örhn och Daniel Berggren, från IF Hälle och Strömstad Löparklubb kunde även de lämna Slottsskogsvallen med nya personliga rekord.

Nu var detta ju en DM-tävling och  de manliga DM medaljörerna (från klubbar tillhöriga Göteborgs Friidrottsförbund) var dessa:

Guld:  Sebastian Nilsson Mölndals AIK
Silver:  Alexander Nilsson Mölndals AIK
Brons: Jonathan Fridolfsson Sävedalens AIK

De kvinnliga DM medaljörerna var dessa:

Guld: Johanna Larsson Örgryte IS Friidrott
Silver: Frida Kristiansson Örgryte IS Friidrott
Brons: Frida Nilsson Örgryte IS Friidrott

Jag ska passa på att tacka de alla Solvikingar som räknade varv, noterade ordningsföljd i mål, skötte klockringning och langade vätska. Tack även till alla andra som tog sig till Slottsskogsvallen och räknade varv för sina löpare. Speciella tack till tävlingsledare Tommy Bäckström som kan få ordning på 30 ovana varvräknare på nolltid och till Starter Anders Östlund vars entusiasm och hjälp alltid  underlättar och Christer Falk som snabbt och lätt får fram alla tider. För med alla dessa goda insatser från alla håll så kan det bli en tradition med att mer än 100 löpare springer 25 varv på Slottsskogsvallen på första maj. En tävling med både toppbredd och bredd som visar att det inte alls är så besvärligt att anordna tävlingar på 10000 meter.

//Stefan van den Berg

 


Kategori: VaraTavlingar Inlagd 2019-05-02 02:05 av Stefan van den Berg Uppdaterad 2019-05-12

Filtrera bland nyheterna

Kategori:
Skribent:
Månad:
År:
Ord i texten:
Välj sida: