Göteborg Marathon 2022

48e upplagan av Göteborg Marathon genomfördes i ett mestadels fint höstväder. Dock några kortare regnskurar.

Det var bland de bästa segrartiderna på samtliga distanser genom tiderna. Huruvida det beror på det fina höstvädret, flack bana eller helt enkelt grymt duktiga löpare låter vi vara osagt.

Med 719 anmälda löpare så var det en bra återhämtning efter pandemin även om det återstår lite innan vi är tillbaka på antalet före Covid.

 

På maratondistansen drog Anton Gustafsson ifrån i ett tidigt skede och efter ett jämt lopp gick han i mål på 2:23:59. Det är den bästa tiden på åtminstone 27 år, dvs så länge som vi har resultat lättillgängliga. Kan Anton möjligen utmana Lars Enqvist banrekord från 1978 nästa år? Rekordet är på 2:19:42.
Anton fick sällskap på prispallen av de två norska löparna Jonas Aamodt Moræus och Erik Fossen Nilsen.

Rekord fick vi i stället i damernas maraton där Madeleine Lundell sprang in på finfina 2:53:39 vilket dryga minuten snabbare än Petra Skiölds 10 år gamla rekord. Med den tiden var Madeleine 12a i mål av alla löpare. Mirella Carlsson och Anna Westman knep silver och brons.

Även i halvmaraton gick det snabbt. Even Bentzen Lovås noterade 1:11:53 vilket är den 12e snabbaste tiden sedan 1995. Här kom Gustaf Leonardsson och Rasmus Bäcklund på andra och tredje plats.

På damsidan fick vi den näst snabbaste tiden sedan 1995 genom Ingeborg Løvnes som sprang in på 1:19:08 med Jenny Johannesson och Anneli Blomquist på övriga pallplatser.

Det blev en bra löparfest med överlag glada och nöjda miner hos löparna i mål.

I vanlig ordning hade vi ett samarbete med Mölndals Fotoklubb som hade ett antal fotografer utspridda efter banan. Bilderna laddas upp allt eftersom under kommande dagar och kan ses på Facebook. Det behövs inget Facebook-konto för att se bilderna.

Samtliga resultat finns på http://liveresultat.goteborgmarathon.se/

Välkomna tillbaka den 14 oktober 2023.


Kategori: GbgMarathon Inlagd 2022-10-11 20:15 av Stefan Litzén Uppdaterad 2023-10-04

Filtrera bland nyheterna

Kategori:
Skribent:
Månad:
År:
Ord i texten:
Välj sida: